15 Haziran 2020 Pazartesi

Kaliteli Kuruyemiş Nasıl Anlaşılır?


       
  Fındık, doğu Karadeniz bölgesindeki büyük üretimi ile hem ülkemizde bolca bulunabilen hem de yurt dışı pazarlarında ülkemizi temsil eden bur üründür. Fındık toplandıktan sonra farklı işleme yöntemleriyle çikolata gibi ürünlere katılabilir ya da kuruyemiş olarak evlerde yerini alabilir.

Kavrulmuş Fındık

    Beyazlatma, kıyılma, öğütülme gibi farklı işlemler sonucu farklı alanlarda kullanılan fındık çeşitlerinden biri de kavrulmuş fındık olarak bilinen ve genellikle kuruyemiş olarak karşımıza çıkan türdür. İsteğe bağlı olarak hafif kavurma, orta derece ve çok kavurma işlemleri uygulanarak tüketici zevkine göre sınıflanır. Kabuklu fındıkların kabuklarının çıkarılması ile kavrulmuş iç fındık oluşturulurken kabuklarıyla birlikte kavrulan bir türü de vardır.

File Fındık

    Fındık çeşitlerinden biri de kabuklarından arındırılan ve ince bir şekilde dilimlemen file fındık hamur işlerinde, pastalarda ve yemeklerde kullanılır. Kullanıcıyı temizleme ve ayıklama zahmetinde kurtaran soyulmuş bu çeşit çörek ve tatlılarda tatlandırma ve süsleme amacıyla kullanılmaktadır.

Yer Fıstığı

  Kuruyemişin en sevilen türlerinden biri olan yer fıstığı diğer fındık türlerinin aksine ağaçta yetişmez. Otsu bir bitkinin yer altındaki bölümünde yetişen fıstıklar kabuklu halleri ile  yer altından çıkarılmaktadır. Virginia, Spanish, Valencia ve Runner olarak 4 temel çeşidi bulunur. Runner fıstıklar, fıstık ezmesi için kullanılırken Virginia çeşidi kuruyemiş olarak karşımıza çıkar. Dünyada Çin ve Hindistan’da en çok yetişen türün ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Batı Anadolu, Akdeniz ve Marmara’nın bir bölümünde üretimi sağlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder