Fındık, doğu
Karadeniz bölgesindeki büyük üretimi ile hem ülkemizde bolca bulunabilen hem de
yurt dışı pazarlarında ülkemizi temsil eden bur üründür. Fındık toplandıktan
sonra farklı işleme yöntemleriyle çikolata gibi ürünlere katılabilir ya da
kuruyemiş olarak evlerde yerini alabilir.
Kavrulmuş Fındık
Beyazlatma, kıyılma,
öğütülme gibi farklı işlemler sonucu farklı alanlarda kullanılan fındık
çeşitlerinden biri de kavrulmuş fındık
olarak bilinen ve genellikle kuruyemiş olarak karşımıza çıkan türdür. İsteğe
bağlı olarak hafif kavurma, orta derece ve çok kavurma işlemleri uygulanarak
tüketici zevkine göre sınıflanır. Kabuklu fındıkların kabuklarının çıkarılması
ile kavrulmuş iç fındık oluşturulurken kabuklarıyla birlikte kavrulan bir türü
de vardır.
File Fındık
Fındık
çeşitlerinden biri de kabuklarından arındırılan ve ince bir şekilde dilimlemen file fındık hamur işlerinde, pastalarda
ve yemeklerde kullanılır. Kullanıcıyı temizleme ve ayıklama zahmetinde kurtaran
soyulmuş bu çeşit çörek ve tatlılarda tatlandırma ve süsleme amacıyla
kullanılmaktadır.
Yer Fıstığı
Kuruyemişin en
sevilen türlerinden biri olan yer fıstığı
diğer fındık türlerinin aksine ağaçta yetişmez. Otsu bir bitkinin yer altındaki
bölümünde yetişen fıstıklar kabuklu halleri ile yer altından çıkarılmaktadır. Virginia,
Spanish, Valencia ve Runner olarak 4 temel çeşidi bulunur. Runner fıstıklar,
fıstık ezmesi için kullanılırken Virginia çeşidi kuruyemiş olarak karşımıza
çıkar. Dünyada Çin ve Hindistan’da en çok yetişen türün ülkemizde Güneydoğu
Anadolu, Batı Anadolu, Akdeniz ve Marmara’nın bir bölümünde üretimi
sağlanmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder